Idézet:


"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." ~Vekerdy Tamás~

Most olvassuk/ írjuk:

Lizi: Fekete gyémánt
Lola: Bársony érintés

2016. február 21., vasárnap

Veronica Roth: A beavatott


Tartalom:



„EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.”


Véleményem:


Be kell vallanom, mielőtt elolvastam volna ezt a csodálatos könyvet, jóval előtte a filmet néztem meg. Bár furcsa módon a filmben egészen kicsi eltérések vannak, nekem a könyv jobban tetszett. Sokan úgy gondolják, hogy egy könyv csak akkor lehet jó, ha vörös vagy egyéb márkás sorozatok. Azoknak kell mondanom, hogy tévednek. Itt a tökéletes ellen példa erre.
Beatrice városában öt csoport szerint élnek az emberek Beatrice és családja egyenlőre az önfeláldozóknál van, de minden 16 évesnek választania kell, melyik csoport tagja szeretne lenni. Ilyenkor feltettem magamnak a kérdést én vajon mit választanék? Az önfeláldozókat? A bátrakat? A barátságosakat? Az őszintéket? Vagy a művelteket? És még most sem tudom a választ. Sajnálnám azokat az embereket akiknek ilyen fiatalon ekkora döntést kell hozniuk amik egész életüket megpecsételi.
A csoport választó ünnepségen azonban mindenkit meglepve Beatrice a bátrakat (testvére a művelteket) választja, és el kell hagyniuk családjukat.
A bátrak, mit ne mondjak elég őrülten viselkednek. Erre tökéletes példa az, hogy mozgó vonatokra szállnak fel, vagy ugranak ki. Mikor a főhadiszállásra érnek, megismerkedhetünk az eszméletlenül helyes és cuki Négyessel. Négyes az elején elég félelmetesnek tartottam, de utána egyre jobban megszerettem. Ő képezte ki az újoncokat. Beatrice új nevet vesz fel ami a Tris lesz. És a kiképzés első fázisa jön. A bunyó. Mivel Tris nem igazán izmos alkat így sokszor elverik, és mivel minden fázis végén néhány embert elküldenek, vészesen közel jut a kirugáshoz, és csoport nélkülivé válhat.
Én úgy éreztem Négyes mindenben próbál neki segíteni (ad pár burkolt üzenetet).
Miután Tris túléli az első fordulót, jön a szellemi terhelés. Beadnak egy szérumot, amitől a félelmeiddel kell megküzdened. Ebben  a lánynak meglepően kimagaslóan teljesít. Mivel ennyire jól megy neki, néhány kevésbé szívemhez nőtt szereplő megtámadja és meg akarja ölni. De akkor jön Négyes, és mindent megold. Ez volt az egyik kedvenc részem, Négyes megmenti Trist és végül elviszi a lakásába ellátni a lány sebeit, és végül a lány nála is alszik. Eszméletlenül aranyos részlet.

„- Szia – szólalok meg. Feszült a hangom. Bárcsak ne lenne az.
Mindössze az ujjai hegyével érinti meg kék-zöld foltos arcom.”


Na igen. Itt felmerül a kérdés, hogy mivel a kiképző összejön a kiképzettjével nem-e juttatja előnyhöz? A válasz: nem. Tris tényleg nagyon jól szerepel, és a ranglista csúcsán van.
Miután teljesen vége a kiképzésnek, reggel mindenki zombiként kezd viselkedni. És aki mégsem, rejtélyes módon lelövik. És nem is akárkik. A vezetők gyilkolnak, és kényszerítenek gyilkosságra. Tris más mint a többiek rá nem hatott a szérumban lévő chip ami irányításra kényszeríti a többieket. Minden bátor az önfeláldozókat támadja. Vajon miért? És vajon Négyes is zombiként viselkedik?
Csendes fohászokat mormoltam, hogy immunis legyen. És az imáim meghallgatásra leltek. Mert önálló volt a tudata Négyesnek. Így együtt próbálják megoldani a problémát. Sok veszteség árán leállítják a projektet. De menekülniük kell, mert szinte körözést adtak ki rájuk.

Ez egy tökéletesen megírt könyv. Köszönjük Veronica. Ezért is most először 10/10 t adok. Ezen a nyáron olvastam ki másodjára. És szerintem nemsokára újra az éjjeli szekrényemen fog pihenni ez a csodálatos könyv.
UI.: Két hét múlva a lázadót hozom el nektek.
Megrendelni itt tudjátok.
~Lizi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése